Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PETE SEEGER EMLÉK LÁTOGATÁS

Tekintettel arra, hogy 2016.-ban van a 30. évfordulója annak, hogy kelet Berlinben élőben is találkozhattam Pete Seeger-rel és feleségével Toshi-val, szerettem volna halálukig tartó kapcsolatunknak méltó emléket állítani. Ez a vártnál is jobban sikerült mert a tervem arról szólt, hogy készítek egy magyar Seeger típusú videó oktatót 5 húros bendzsóról, hisz Pete ingyen oktatott és segített tobábbá hazánkban a bluegrass bendzsózás az elterjedt,- és készítek egy általa kitalált és használt úgynevezett " hosszú nyakú bendzsót.Az oktatóval nem lett volna gond,- hisz a tőle kapott ajándék Vega Folk Ranger bendzsómmal elkészíthettem az anyagot.A hosszú nyakú bendzsó volt a nagy kihívás. Egy gyerekkori barátom vállalta az elkészítést de a fém alkatrészekkel már gond volt! Más utat kellett választanom és az ebay jutott az eszembe. A gyakorlatban jónak bizonyult az elképzelés! Darabonként megrendeltem az alkatrészeket és lassan összeállt a hangszer. Végül az utolsó húrtartót vártam amikor régi zenész barátom a Facebookon írt egy csipkelődést arról, hogy " úgy készül mint a Luca széke" mire azt válaszoltam, hogy be lehet szállni a gyorsítás érdekébe. Nem kis örömömre vállalta a feladatot és rövid idő alatt elkészült hazánk első Pete Seeger long neck bendzsója. A vállra akasztó utolsó munkálatait az ő lakásán végeztük és akkor kaptam egy hívás a telefonomon az Egyesült Államokból! Egy oda nősült magyar aki Pete baráti köréhez tartozott és az interneten Susan nevű felesége felhívta a Ferenc figyelmét, hogy talált egy magyar Pete Seeger barát honlapot, telefonált! Gratulált és meghívott az USA-ba, hogy találkoztassak Pete Seeger élő barátaival a vitorlás klub tagjaival és zenéljünk együtt! Így vált teljesen tökéletessé a 30.évforduló!

  Ez a honlap nem azért készült, hogy magamat vagy Pete Seegert reklámozzam. Ezt a hazánkba három country találkozónak titulált zenei világról szerettem volna a honlapon keresztül sokakat informálni, mert sajnálatosan szerények az idevágó ismeretek. Azt remélem, hogy van annyi tanulsága a történetnek, hogy nem veszi senki zokon hogy itt is publikálom a többi anyag között amit össze gyűjtöttem.

   Kívánok jó szórakozást az alábbiak tanulmányozásához.Aki nem akar 5 húros bendzsón Pete Seeger stílusban tanulni, az egyszerűen lépje át a leckéket. A tanulság levonásához pedig sok sikert kívánok!

   Induljon a történés az oktatókkal!

 

 

 

Miután elkészült az oktató anyag, az alkatrészek beszerzése következett.

Pete Seeger születésnapja előtt egy nappal elkészült az első hazai hosszú nyakú 5 húros bendzsó!

Az elkészült hosszú nyakú bendzsóm tovább pörgette az eseményeket. Ennek megtekintésére az érdeklődőnek a www.tothkalman.eoldal.hu webside-re kérem, hogy kattintson és ott a Pete Seeger emléklátogatás oldalon láthatja a folytatást, mert olyan sok az anyag, hogy itt már nem lehet megnézni!